Regjeringen besluttet i fjor å vrake det britiske togselskapet Go-Ahead som operatør på Sørlandet når kontrakten deres utløper i 2027. Jernbanedirektoratet, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet (SD), tildelte trafikkpakke Sør til Vy uten å gjennomføre en konkurranse.
Normalt skal slike trafikkpakker konkurranseutsettes. Regjeringen benyttet en unntaksbestemmelse som tillater direkte tildeling under særlige omstendigheter. Dette er en annen unntaksbestemmelse for direktetildeling enn det SJT som markedsovervåker har som oppgave å vurdere slike tildelinger etter.
Esa vurderer sak
Go-Aheads norske sjef har kritisert tildelingen som useriøs, og i strid med gjeldende rett. Eftas overvåkingsorgan, Esa, har kontaktet SD for å avklare lovligheten av tildelingen. SD mener at de har handlet i tråd med regelverket. Esa har imidlertid varslet at de vurderer å åpne sak mot Norge i Efta-domstolen. De mener kravene for unntak ikke er oppfylt.
Bakgrunn for unntaksbestemmelsen
SD mener at det er behov for å vurdere og omstrukturere alle jernbanepakkene samlet før nye langsiktige avtaler inngås. De ønsker derfor en midlertidig avtale med Vy, slik at avtalen utløper samtidig som de øvrige trafikkpakkene. Esa har i sitt brev til SD påpekt at begrunnelsen ikke oppfyller kravene for unntak, og dermed er ulovlig. SD har fått utsatt fristen til 29. mai for å komme med ytterligere svar og merknader.
Advarsler fra Jernbanedirektoratet
Regjeringen ble advart av Jernbanedirektoratet før tildelingen. I en rapport fra september 2024 vurderte direktoratet juridisk hvilke muligheter som finnes for å tildele trafikkpakker direkte etter 2023. Rapporten konkluderte med at mulighetene er svært begrenset. De fleste unntaksbestemmelsene gir ikke Norge hjemmel for direkte tildeling på sikt.
SD har stått fast på at tildelingen er i tråd med regelverket og har hatt dialog med EU om forståelsen av handlingsrommet og unntaksmuligheter. SD har ikke utdypet hvorfor de utfordrer EU på dette området.
Konsekvenser for Go-Ahead
Go-Ahead Norge, som kan miste Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen til Vy, deler Esas oppfatning om at tildelingen er ulovlig. De hevder at staten ikke har klart å bevise at ekstraordinære omstendigheter foreligger, som ville kunne rettferdiggjøre et unntak.
Saken kan potensielt ende i Efta-domstolen. I så fall tar Esa først uformell kontakt med norske myndigheter for nærmere opplysninger, før en formell prosess kan startes.