Dette er viktig å informere passasjerer i skiheiser om

Senk sikkerhetsbøylen, løsne reimer på ryggsekken og ikke kjør sikksakk.

1) Senk sikkerhetsbøylen i stolheisen raskt etter påstigning

Sikkerhetsbøyle i stolheis.

Vi i Statens jernbanetilsyn får rapporter om hendelser som skjer fordi små barn ikke blir sittende ordentlig på stolen. I flere tilfeller har barn falt ut av stolen og blitt hengende under eller falt ned flere meter fra stolen. Heldigvis har ikke dødsulykker inntruffet i norske alpinanlegg på flere tiår. Risikoen for alvorlig skade er uansett stor hvis passasjerene ikke er bevisst og følger anvisninger i anlegget.

2) Løsne reimer på ryggsekker og putt hetta inn i jakka når du skal ta heisen

Brystreim på ryggsekk i skitrekk.

Hvis passasjerer må ha med ryggsekk i heisen, bør de åpne reimene på bryst og mage. Vi har fått flere rapporter om hendelser der T-kroken blir hengende fast i ryggsekken. I ett tilfelle ble et barn hengende etter T-kroken som hadde festet seg i ryggsekken. Brystreimen klemte mot halsen og barnet kunne ikke puste. Skitrekket ble stanset, og barnet fikk livreddende førstehjelp.

Hette på jakke i skitrekk.

Hetter, skjerf, bukseseler og andre løsthengende plagg bør stappes inn i jakka eller buksa. I likhet med ryggsekker kan løse plagg hekte seg fast i T-kroken eller skitauet og skape risikable situasjoner.

3) Ikke kjør sikksakk i skitrekk

Skitrekk med skilt som advarer mot sikksakk-kjøring.

Å kjøre i sikksakk utgjør en fare for nærkontakt med heismasten. I flere tilfeller har skiløperen mistet kontrollen og blitt presset mot masten eller blitt trukket opp i masten av T-kroken – noen ganger med alvorlige skader som følge.

Vi ser mye kjøring i sikksakk ute på tilsyn og i hendelser som rapporteres. Barn skjønner ikke alvoret ved å kjøre i sikksakk oppover heistraséen. Tauet kan spore av og ramle i bakken med stor kraft. Dette utgjør stor fare både for den som kjører sikksakk og de andre i skitrekket.

Se under for flere artikler om tryggere opphold i alpinanlegget.