Alpinanlegg bør risikovurdere transport av barn i stolheis

Statens havarikommisjon (SHK) kritiserer SkiStar for ikke å ha risikovurdert situasjonen der barn tar stolheisen, og dermed mangler rutiner for å unngå slike ulykker.

Fredag 13. desember kom Havarikommisjonens rapporter fra undersøkelsene av to ulykker der barn falt ut av stolheis i januar i år.

Havarikommisjonen gir sikkerhetstilrådinger i begge rapportene. Slike sikkerhetstilrådinger retter seg alltid mot SJT, som tilrådes å følge opp at aktørene gjør tiltak for å hindre at denne typen ulykker kan skje igjen. De aktuelle sikkerhetstilrådningene handler om å oppdatere virksomhetenes risikovurderinger til å omfatte barn i stolheis, og følge opp med nødvendige rutiner og instrukser.

Nytt at Havarikommisjonen undersøker ulykker

At SHK undersøker taubaneulykker er nytt fra 2024. I en nyhetsartikkel om rapportene skriver SHK: «Statens havarikommisjon fikk 1. januar 2024 myndighet til å undersøke taubaneulykker og alvorlige taubanehendelser. Ulykkene i Hemsedal og Trysil er de to første hvor SHK gjennomfører denne type sikkerhetsundersøkelser.»

I SHKs rapporter vil tilrådinger si at de anbefaler noen å gjøre noe etter en ulykke for å unngå at lignende skjer igjen. Tilrådingene fra SHK om hva vi i Statens jernbanetilsyn bør gjøre, går til vårt eierdepartement Samferdselsdepartementet (SD). Vi får deretter et oppdrag fra SD. Dette er oftest ordrett det samme som tilrådingen fra SHK sier.

Mer søkelys på barn i stolheis

Vi i SJT har alltid etterspurt risikovurderinger fra virksomhetene når vi fører tilsyn. Men fremover øker vi oppmerksomheten om temaet barn i stolheis og hvordan virksomhetene har risikovurdert dette hos seg. Dette gjelder ikke bare virksomhetene der ulykkene skjedde, men generelt i alle tilsyn med virksomheter med stolheis. Vi skal også ta stilling til om det er noe mer i disse rapportene vi bør følge opp enn det tilrådingene sier spesielt.  

Barn i stolheis er en høyrisikosituasjon

Når barn tar stolheis, kan mye gå galt. Dette står godt beskrevet i SHKs nyhetsartikkel og i rapportene. Det er svært viktig at dere som driver en stolheis er klar over farene, og setter inn tiltak for å redusere risikoen. Rutiner og instrukser må gjenspeile det dere gjør. Og alle heisoperatører og andre ansatte må kjenne til hvor galt det kan gå om de ikke følger rutinene. Det skjer stadig nestenulykker og ulykker som trolig kunne vært unngått dersom heisføreren kommuniserte bedre med publikum og alle andre forutsetninger for sikker drift var til stede – blant annet riktig avstand fra snødekket og opp til stolen.

Læringpunkter til alpinanlegg generelt og publikum

SHK kommer også med noen generelle anbefalinger til alpinanlegg og til publikum. Detter er gode og viktige råd som vi regner med at virksomhetene følger opp. Både internt og i kommunikasjon med publikum.

Læringspunkter for gjester i alpinanlegg:

  • Vær forberedt på å hjelpe små barn opp i stolheisen.
  • Gi tydelig signal til heisføreren om du trenger assistanse før påstigning.
  • Ikke ta med flere barn enn du er i stand til å gi nødvendig hjelp til.
  • Ikke hold fast i barnet dersom det ikke kommer seg ordentlig opp i stolheisen, men slipp barnet umiddelbart ned fra stolen før stolen kommer opp i stor høyde.

Læringspunkter for alpinanlegg:

  • Sørg for at heisføreren har tilstrekkelig mulighet for å se om passasjerene kommer på heisen og får tatt ned sikkerhetsbøylen.
  • Inkluder risikoen ved små barns bruk av stolheis, både som gjest og i regi av organisert skiskole, i virksomhetens sikkerhetsstyring.
  • Vurder muligheten for å informere om at man ikke skal holde seg fast i stolen dersom man ikke kommer seg ordentlig på, men slippe seg ned umiddelbart før heisen kommer opp i stor høyde.

Havarikommisjonens rapporter om SkiStar