Del I. Generelle bestemmelser
§ 1-1. Formål
§ 1-1. Formål
§ 1-2. Virkeområde
§ 1-2. Virkeområde
a) kabelbaner for offentlig persontransport og andre anlegg med vogner montert på hjul eller andre bæreinnretninger der fremdriften skjer med ett eller flere tau, b) svevebaner der kjøretøyene bæres og/eller trekkes med ett eller flere tau; denne kategorien omfatter også småkabinbaner og stolheiser, c) skitrekk og skitau, der brukerne med egnet utstyr trekkes på fast underlag ved hjelp av tau, d) godstaubaner som er lengre enn 2 kilometer eller som går over annen manns grunn, e) kabelkraner for persontransport, f) kabelkraner for godstransport som er lengre enn to kilometer.
a) heiser i henhold til direktiv 95/16/EF, b) kabeldrevne sporveier med tradisjonell konstruksjon, c) godstaubaner som brukes i landbruksformål eller til frakt av gods til bolig eller fritidseiendom, d) spesielt utstyr, fast eller mobilt, til bruk i tivolier og/eller fornøyelsesparker og som er konstruert for fritidsformål og ikke som transportmiddel for personer, e) gruveanlegg eller faste anlegg som brukes til industriformål, f) kabeldrevne ferger, g) tannhjulsdrevne jernbaner, h) kjededrevne anlegg.
§ 1-3. Definisjoner
§ 1-3. Definisjoner
a) Taubane: anlegg konstruert, produsert, montert og tatt i bruk for det formål å transportere personer eller gods i vogner eller med trekkinnretninger som bæres av og/ eller beveges med tau plassert i eller langs en trasé. b) Godstaubane: taubane beregnet for transport av gods. c) Taubanevirksomhet: foretak, enkeltpersonforetak eller forvaltningsorgan som har driftstillatelse for en eller flere taubaner. d) Driftstillatelse: tillatelse til å drive taubane, jf. taubaneloven § 6. e) Driftsleder: leder for driften av taubane. f) Sikkerhetskomponent: enhver grunnleggende komponent, komponentgruppe, delsammenstilling eller komplett sammenstilling av utstyr, og enhver innretning som er integrert i taubaneanlegget for det formål å ivareta en sikkerhetsfunksjon og er kartlagt i sikkerhetsanalysen, som ved svikt medfører fare for menneskers sikkerhet og helse, enten disse er brukere, driftspersonale eller tredjemann. g) Driftstekniske krav: alle de tekniske bestemmelser og tiltak som har en innvirkning på konstruksjonen og oppføringen og er nødvendige for at taubaneanlegget skal kunne drives sikkert. h) Vedlikeholdstekniske krav: alle de tekniske bestemmelser og tiltak som har en innvirkning på konstruksjonen og oppføringen, og er nødvendige for vedlikehold beregnet på å sikre at taubaneanlegget drives på en sikker måte. i) Grunnleggende krav: alle vilkårene fastsatt i del III med vedlegg som må oppfylles av taubaneanleggene og deres infrastruktur, delsystemer og taubaneanleggets sikkerhetskomponenter. j) Europeisk spesifikasjon: felles teknisk spesifikasjon, en europeisk teknisk godkjenning eller en nasjonal standard som gjennomfører en europeisk standard. k) Teknisk kontrollorgan: organ som er offentliggjort i De Europeiske Fellesskaps Tidende og som har ansvar for å utarbeide EF-kontrollsertifikat i samsvar med del III, vedlegg VII. l) Taubaneanlegg: hele systemet oppført på stedet, bestående av infrastruktur og delsystemene nevnt i del III, vedlegg I, der infrastruktur spesialkonstruert for hvert taubaneanlegg og bygd på stedet betyr linjetraseen, systemdataene, stasjonsbygg og konstruksjoner langs strekningen som er nødvendige for oppføringen og driften av taubaneanlegget, herunder fundamentene. m) Byggherre: enhver fysisk eller juridisk person som bestiller bygging av et taubaneanlegg. n) Taubaneulykke: en uønsket eller plutselig hendelse eller en bestemt rekke slike hendelser som har skadelige følger som fører til død eller alvorlig personskade, betydelige materielle skader på eiendom eller på miljø, og alle andre lignende ulykker. o) Alvorlig taubanehendelse: en uønsket hendelse som under litt andre omstendigheter kunne ha ført til en taubaneulykke. p) Taubanehendelse: enhver annen hendelse enn en ulykke, som har sammenheng med driften og som innvirker på driftssikkerheten.
§ 1-4. Myndighetene
§ 1-4. Myndighetene
§ 2-1. Ansvar for taubanevirksomheten
§ 2-1. Ansvar for taubanevirksomheten
§ 2-2. Driftstillatelse og varsel ved endringer av betydning for driftstillatelsen
§ 2-2. Driftstillatelse og varsel ved endringer av betydning for driftstillatelsen
§ 2-3. Søknad om driftstillatelse
§ 2-3. Søknad om driftstillatelse
§ 2-4. Fjerning av taubane
§ 2-4. Fjerning av taubane
§ 2-5. Forsikringsplikt
§ 2-5. Forsikringsplikt
a) Virksomheter som har driftstillatelse for ett eller flere skitau skal minst være forsikret med en dekning på 200 G. b) Virksomheter som har driftstillatelse for ett eller flere skitrekk skal minst være forsikret med en dekning på 400 G. c) Virksomheter som har driftstillatelse for en eller flere godstaubaner skal minst være forsikret med en dekning på 200 G.
§ 2-6. Varslingsplikt om taubaneulykke og alvorlig taubanehendelse
§ 2-6. Varslingsplikt om taubaneulykke og alvorlig taubanehendelse
§ 2-7. Rapporteringsplikt om taubaneulykke, alvorlig taubanehendelse og taubanehendelse
§ 2-7. Rapporteringsplikt om taubaneulykke, alvorlig taubanehendelse og taubanehendelse
§ 2-8. Årsrapport
§ 2-8. Årsrapport
§ 2-9. Forbud mot overdragelse o.l.
§ 2-9. Forbud mot overdragelse o.l.
§ 2-10. Krav om sikkerhetsstyringssystem (internkontroll)
§ 2-10. Krav om sikkerhetsstyringssystem (internkontroll)
§ 2-11. Krav til sikkerhetsstyringssystem
§ 2-11. Krav til sikkerhetsstyringssystem
a) Bestemmelser om hvordan sikkerhetsmessig risiko forbundet med driften av virksomheten skal identifiseres og følges opp. b) Bestemmelser om kontroll, drift og vedlikehold som sikrer tilfredsstillende sikkerhet. c) Krav til kompetanse for personell som har oppgaver som kan påvirke sikkerheten, herunder krav til kompetanse om førstehjelp og redning. Statens jernbanetilsyn kan fastsette minstekrav til kompetanse hos redningspersonell. d) Beskrivelse av hvordan ansvar og myndighet er fordelt i virksomhetens organisasjon, herunder instrukser for driftsleder og annet operativt personell. e) Beredskapsplan for nødsituasjoner og andre situasjonen som kan true sikkerheten. Planen skal minst inneholde: 1) Varslingsliste (intern og ekstern). 2) Oversikt over utstyr for førstehjelp og redning og plassering av dette. 3) Detaljert redningsplan og rutiner for planlegging og gjennomføring av regelmessige redningsøvelser fra svevebaner og kabelbaner med etterfølgende evaluering og oppfølging. 4) For svevebaner og kabelbaner skal det foreligge oversikt over kommunikasjonsutstyr, utstyr for evakuering eller nedfiring av passasjerer samt plassering av utstyret.
f) Rutiner for registrering og oppfølging av taubaneulykke, alvorlig taubanehendelse og taubanehendelse. Rutinene skal omfatte umiddelbare tiltak for å redusere virkningene av ulykken eller hendelsen, samt undersøke årsak og fastsette tiltak for å hindre gjentagelse.